Om Fricis

Om Fricis

Fricis Forstmanis föddes 11 januari 1906 i Riga, som på den tiden var huvudstaden i Rysslands livländska guvernement och därmed en del av det ryska imperiet. Fricis växte till stor del upp i Ventspils, där han även tog studenten. Trots svårigheterna som ofta rådde i landet gjorde han karriär som såväl journalist, redaktör och tekniker. Fricis kreativitet tog sig även uttryck i fotograferandet, och lyrik som gavs ut i ett flertal böcker, ofta skrivna med stor humor.

I slutet av november 1944 flydde Fricis med båt över Östersjön till Gotland, som så många andra letter. För att förstå varför Fricis lämnade sitt hemland för att leva i exil i Sverige måste man förstå situationen i Lettland. Bara några månader innan Fricis födelse skedde en revolution i Ryssland som även kom att påverka Lettland, med hundratals döda och tusentals deportationer till Sibirien. Det första världskriget och det ryska imperiets fall drabbade även Lettland hårt, med tusentals döda.

1918 förklarade sig landet självständigt, men oroligheterna tog inte slut. Efter år av strider var landet närapå i ruiner, innan jordbruksreformer fick landet på rätt spår igen. Problemen tog dock inte slut, och 1934 utförde Kārlis Ulmanis en militärkupp. Parlamentet upplöstes, och så förblev det tills fasorna från det andra världskriget satte in och tusentals flydde till Sverige. En av dem var Fricis.

Väl i Sverige gjorde han sig hemmastadd i Stockholm, där han arbetade som bokbindare och sportfotograf. Fricis fortsatte dock att skriva böcker, bland annat under pseudonymerna Fricis Dziesma och Alan Vils. Han översatte även flera verk från lettiska till svenska.

Förutom alla kreativa aktiviteter och sportintresset kopplade Fricis Forstmanis av genom att plocka svamp i skogen. Han avled 1 september 2004 i Stockholm, 98 år gammal.

Fricis i Ventspils.
Fotot taget 1930.
Fotograf okänd.
Fricis i Sverige.
Fotot taget 1976 av
Eglons Pēteris Spēks.